KEMPENS LANDSCHAP

Kempens Landschap joined the Walls and Gardens project to be part of an international network of fortified military heritage sites. Within this context of cooperation, the diversity of approaches and the progress made in the field by some of the partners have enriched our own project. The Walls and Gardens project also offers solutions for shared problems concerning ecological site management and cultural and tourism-oriented interpretation and development of a fortified military heritage site.

 Kempens Landschap is partner in the Walls and Gardens project with the fort of Duffel. Main goal is to enhance the ecological site management and the cultural and tourism-oriented interpretation and development of the fort.

 In order to achieve the first goal, Kempens Landschap has creates a tunnel in the Duffel fortification in order to offer a refuge for hibernating bats. The work consists of integrating this tunnel into the fort's natural contours. The fort’s historical bridge crane has also be repaired in order to control access to the site. As a result the peace and quiet in the area during certain periods can be guaranteed.

 Some chambers of the fort of Duffel are not open for the public because they are designated to bats in winter and summer. In order to make it possible to visit these inaccessible parts in an alternative way, Kempens Landschap has created 3D animations of the fort of Duffel and its inner structure. These animations enable the public to visit the fort by the website and to see parts of the fort that are not open for the public.

 

 

More information

Visit of the partners

.......................................................................................................................................................................................................................................................................

VILLE DE VEURNE

In Veurne, the objective is to create a network of footpaths in the new green zone, enabling visitors to view flora and fauna and explaining the site’s historic context. Situated on a section of the fortified landscape which remains relatively unknown to the town’s residents, the paths represent significant added value. They will offer all users an opportunity to discover and understand the history of the fortified landscape and how it has developed.

More Information

........................................................................................................................................................................................................................................................................

CITY OF YPRES

Ieper will continue to implement its ambitious policy to renovate the city ramparts. Footpaths will be rehabilitated using environmentally-sound materials, water circulation on the fortifications will be improved to prevent erosion, enhance visitor comfort and facilitate access for all users to a peripheral section of the fortifications which features valuable landscape elements.


Ypres city council has been placed in charge of a symposium to be held in 2013 on the theme of “borders set in stone”.

 

The focus of the Walls&Gardens project lies on the Old Military Bakery. This complex of 5 casemates (750 m²) is being given back to the local population. These roomy spaces are incorporated in the body of the remparts and were not accessible to the local population and visitors. The building, close to Saint Jacob’s church in the vicinity of the Menin Gate will now be housing a meeting room, a cafeteria with restroom, an exposition hall and most importantly, an interpretation centre. In this centre locals and visitors alike, will be able to learn about the interconnected history of the city of Ieper, its walls and the specificity of the fortified landscape. Walls & Gardens allowed the city to use the most modern presentation techniques, while taking advantage of the know-how of the project partners.

The interpretation center was opened on April 28th, 2013 by Carl Decaluwé, governor of the province of the West-Flanders.

Another part of the local project is situated immediately above the casemates and concerns the construction of a garden containing local plants connected with the cloth production in Ieper in the Middle Ages. In fact, many of these plants survived in the fortified landscape, but they are now being put together for didactical purposes.

Work is expected to be finished by Summer 2013. The third part of the project is the resurfacing of the walkways on the fortifications with a durable material, improving the permeability of the soil. Besides this, the general objectives of the project are supported and the cooperation with our partners, valued.

 

 

......................................................................................................................................................................................................................................................................

VILLE DE BRUGES

On the Bruges’ rampart we can find one of the four remaining medieval gates of city: Gentpoort.This gate had probably the most important strategic location of all the city's gates . (route to the city of Ghent) Together with other historical top locations, this gate is part of a concept called the Historical Museums of Bruges (Bruggemuseum). The restored Gentpoort  is  converted into the interpretive centre. It is an information centre, where the visitor can find information about the ramparts as defending wall during time and a console will be placed where info is shared of the other Walls and Gardens projects. The Gentpoort is also starting point for walking and cycling track on the Bruges’ rampart.

The Minnewaterpark (West of the Gentpoort) is a magnificent green space in Bruges’s city centre. It borders on the Katelijnevest and offers a direct entrance to the historic and tourist centre. The nearby Kanaaleiland was especially designed to welcome (bus) tourists. As a result, the central footpath through the park has become even more important. One of the side entrances to the park will be renovated in 2013. There will be an extra pedestrian entrance to the park and a sitting zone with a playground apparatus for children.

 

ecologic-garden-bruges

 

 

A little further on, on the foot of the Katelijnevest, the border tiles were repaired in 2011. Over a total length of 200 meters, bluestone curbs were reused and piled up again to reach a maximum height of 60 cm. The retaining wall holds back the lawn on the border of the Katelijnevest.

On the foot of the Poertoren, about three meters below ground level at Begijnenvest stood the lockhouse, built during the second half of the 18th century. This building was used as a shelter or workplace for the operator of the Keizerinnenstuw (dam). In the beginning of the 20th century, the house was extended to create a dwelling in the traditional style of Bruges. Occupied until the 1970s – 1980s, with a picturesque vegetable garden next to the rampart at Begijnenvest, the house stood empty for about a quarter of a century. It was in very poor shape. As a reuse as a dwelling in an area that is regularly flooded would not be justified, it was decided to demolish the building and to integrate the garden in the park area on the ramparts.

The parcel (lock house with garden) has a total surface of about 1510 m². Until around 1980, the garden was intensively used as a vegetable garden. As such, it was a picturesque and attractive reference point on the ramparts. Before 2009 the garden was hardly noticeable or interesting for walkers or passers-by. The garden could only be reached through a small gate and a steep stone 17 steps against the west side of the Poertoren. Because of the lack of repair and the spontaneous decline, the garden was not accessible.

Thanks to the Walls and Gardens project, a garden was recreated and opened to everyone.

.....................................................................................................................................................................................................................................................................

PROVINCE OF WEST FLANDERS

Having founded the project jointly with the Département du Nord, the Province of West-Flanders is responsible for actions involving “landscape and ecological management of sites” and joint leader of the “Borders” group.

 

 

 

 

  Le projet «Murailles et Jardins» s'inscrit dans le cadre du programme INTERREG IVA des 2 Mers