Frankrijk

Département du Nord

Bergues

Duur: 2u00

Een kennismakingscircuit met 19 bezienswaardigheden door het hart van de stad. De Sint-Martinuskerk, het stadhuis, ... de bezoeker leert via de erfgoedsites de stad kennen: het vroegere slachthuis, de Gwijde van Dampierre-toren, de Porte Bâtarde, de militaire watertank, het belfort, het museum ...

Cassel

Duur: 1u30

Een aangename wandeling om de stad beter te leren kennen, van de weg over de walmuren tot de top van de berg met uitzicht over 360° over de vlakte rondom. De Grand'Place met oude herenhuizen uit de 17e en 18e eeuw en de weg van de kruisboogschutters brengen de bezoeker naar het mysterieuze Cassel uit andere tijden.

Gravelines

Duur: 1u30

Bezoek aan het hart van de vestingstad: van de Place Albert Denvers en zijn legendarische belfort, richting arsenaal en bijbehorende mysteries, naar de watertank en de kazerne Varennes-Esplanade, om dan te komen bij de beroemde Porte aux Boules. Langs dit historische parcours zijn een tiental stopplaatsen voorzien.

 Le Quesnoy

Duur: 1u30

Historische wandeling tussen muren en tuinen in de stad van de eiken. Dit circuit brengt u van de sloten van de walmuren van Karel V en Vauban naar het stadscentrum met zijn majestueuze belfort. Dit parcours telt een tiental stopplaatsen.

Lille

Duur: 1u

Natuur uit een onverwachte hoek. Deze 1,7 km lange rondleiding geeft een andere kijk op het citadelpark van Rijsel. Van het moerasgebied waar Vauban in 1667 besliste om de citadel te vestigen, tot het vestinglandschap zoals het er nu uitziet en waar de natuur haar rechten opeist, ontdekt de bezoeker een weelderige biodiversiteit aan fauna en flora.

Water als bron voor de stad. Dit 4,7 km lange educatieve parcours voert u mee langs de Rijselse wateren en vertelt de geschiedenis en de wording van het water voor stedelijk gebruik.

Watten

Duur: 1u

De bergeweg zorgt voor een veilige verbinding tussen het stadscentrum en de top van de berg van Watten. U gaat van de Sint-Gilliskerk tot aan de molen en komt zo langs de vroegere slotgrachten; onderweg hebt u enkele adembenemende uitzichten op de toren van de abdij, het koningsbos, Saint-Omer en het Marais Audomarois.

Département du Pas-de-Calais

Centre culturel de l’entente cordiale – Château d’Hardelot

Duur: 30 min

Verkenning van het kasteel van Hardelot, waarvan de eerste steen al in de 13e eeuw werd gelegd: weergave van het interieur van een neogotisch kasteel van de 19e eeuw, de tuinen in neo-Tudor- en Engelse stijl, de voet van de walmuren, het elisabethaans geïnspireerde theater, en natuurlijk ook de zaal voor tijdelijke tentoonstellingen, waar internationaal vermaarde werken optimaal tot hun recht komen.

Montreuil-sur-Mer

Duur: 1u30

Via twee circuits met commentaar kan de bezoeker op eigen tempo het vestingerfgoed van Montreuil-sur-Mer verkennen (citadel, vestingwerken, Duits ondergronds complex, ...) en genieten van de natuurlijke rijkdommen (oevers van de Canche, moerassen, vleermuizen…) 

Saint-Omer

Duur: 1u30

Dit circuit tussen stad en natuur neemt u mee op verkenning naar de vroegere vestingwerken van Saint-Omer. Herbeleef duizend jaar geschiedenis – van esplanade tot mottekasteel – en ga op ontdekking in het park binnen de stadswallen.

  Le projet «Murailles et Jardins» s'inscrit dans le cadre du programme INTERREG IVA des 2 Mers